Extrasormiaukollisen pitkähuilun soitto-ote

Lisäsormiaukollisen pitkähuilun soitto-ote.

Pitkähuilumusiikki

Pitkähuilun erikoisuus on siitä saatava asteikko, harmoninen yläsävelsarja. Asteikko soitetaan alhaalta ylöspäin puhalluksen voimakkuutta lisäten (puhalletaan “nopeammin”) ja putken loppupäätä vuoroin avaamalla (avotekniikka) ja sulkemalla (tukkotekniikka). Yläsävelasteikolla on useimmiten vaikeaa saada soitettua muiden soittimien melodioita. Tästä johtuen yläsävelhuilulle sovitetut ja sävelletyt kappaleet eivät kuulosta välttämättä aluksi ollenkaan tutuilta tai helposti mieleen jääviltä. Pitkähuilu on luonteeltaan improvisointiin kannustava. Timo Leisiön haastattelema Mikko Asunta kuvaili asiaa seuraavasti: “Täss soitossa on vähä sama asia niin kun keskustelussa, ja sanotaan esimerkiks laulurastaankin laulussa, että siinä tulee mieleenjohtumia, jotka voi johtaa ihan erilaisiin tahteihin ja äänialoihin.”

Sulkemalla huilun pään vain osittain on mahdollista soittaa säveliä portaattomasti saman puhallusvoimakkuuden omaavien tukko- ja avotekniikalla saatavien sävelien väliltä. Putken osittaisen sulkemisen voi tehdä joko yhdellä tai useammalla sormella. Useampaa sormea apuna käyttäessä putken pää peitetään esim. kahdella sormella ja toisen sormen nosto pois avaa putken pään osittain esim. puoliksi.
 

 

Avotekniikka
Tukkotekniikka

Avotekniikka

Tukkotekniikka

Puoliksi suljettu huilun pää

Puoliksi suljettu huilun pää

3/4 suljettu huilun pää

3/4 suljettu huilun pää

Pitkähuilun soittajia tästä päivästä sekä menneisyydestä
Suomi: Kristiina Ilmonen, Riitta-Liisa Joutsenlahti, Leena Joutsenlahti, Tapani Varis, Rauno Nieminen, Jarmo Romppanen, Kirsi Ojala, Juulia Salonen, Veera Voima, Janne Ojajärvi, Joonas Ojajärvi, Satu Lankinen, Senni Valtonen, Maija Karhinen-Ilo, Kurt Lindblad, Patrick Weckman, Nathan Riki Thomson ym.
Ruotsi: Jonas Simonson, Anders Norudde, Ale Möller.
Norja: Steinar Ofsdal, Styrbjörn Bergelt, Ånon Egeland, Eivind Groven.

Tanska: Mads Kjøller-Henningsen

Viro: Hann-Liis Lao, Sandra Vabarna, Cätling Mägi, Merike Paberits, Säde Tatar, Juhan Suits.
Romania: Silvestru Lungoci, Mihai Lăcătuşu, Constantin Sofian
Ranska: Max Brumberg
Siperia: Vladiswar Nadishana
Etelä-Afrikka: Pedro Espi-Sanchis
Chile: Nano Stern

 

Lähteet:

Leisiö, T. 1983.

Joutsenlahti, R-L. 2000.